Tuesday, December 29, 2009

Solahuddin Al-Ayubi

Solah bersama Ultraman Tiga yg dihadiahkan oleh 'Nenek Sabah' nya :-). He's too excited with the present. Ayah & ummi teringin nak tengok Solah excited dgn watak2 hero lain seperti Solahuddin Al-Ayubi mcm Solah excited dgn Ultraman ni, tapi mungkin at this stage agak sukar, sampai ayah kata kat ummi, ".. mungkin kalau Solahuddin Al-Ayubi punye baju nampak moden and boleh keluar api+pistol tu sume, budak kecik akan suke.."


As a father, besar harapan ayah untuk melihat Solah berjaya. Berjaya boleh ditafsir dlm banyak aspek. As a baby, cepat berjalan+berlari+bercakap+skills developemnt etc.. Kemudian berjaya dlm pelajaran di sekolah dan IPT, seterusnya dlm bidang kerjaya, berkeluarga, bermasyarakat.. dan banyak lagi.

Tapi, rugilah, kalau sbg parent, hanya harap anak lulus SPM with straight As..

Lagilah rugi, kalau hanya harap anak dapat kerja bergaji besar..

Semua ni mungkin seronok dinilai, sbb mungkin boleh dibangga dgn sanak saudara & rakan2 segenerasi..

Ayah & ummi pon inginkan Solah berjaya dlm aspek2 di atas, banyak manfaat. Tapi ayah & ummi sgt berharap supaya Solah berjaya dlm aspek agamanya. Gaji yg besar tak boleh dibanding langsung dengan seorang muslim yg soleh. Bukan sahaja Solah yg soleh, kami harap Solah akan melakukan banyak pengorbanan utk agamanya.

Kepentingan agama pada anak2 tidak boleh dibiarkan tanpa dirancang.. Dan pendidikan agama tidak boleh disedari oleh parent nya semasa anak2 telah pon dewasa dgn berkata, ".. kalaulah dulu kita didik dia dgn ajaran agama yg baik..". Kubur kita pasti bercahaya dgn anak yg soleh. Dan setelah kita mati anak yg soleh akan boleh terus doakan kita. Percayalah, kita perlu doa dari mereka itu.

Ayah & ummi selalu berharap, Solah (dan adik2 yg akan datang insyaAllah) akan tergolong dlm golongan manusia yg bila ditarik nyawanya, Allah redhakan dia masuk ke syurga. Dan antara lain yg memungkinkan Solah masuk ke syurga, is kami harap sgt Solah akan membantu agama Allah. Persis Solahuddin Al-Ayubi.. Thats all we hope.

Grant us our wish ya Allah..
Show us the very right path for achieving this!! Ameen

Friday, December 11, 2009

ke Kuala Kangsar, 2009

PPNWN 2009. Ni gambar masa opening PPN

Semasa berumur 7 hingga 11 tahun (darjah 1 sampai darjah 5) ayah and family menetap di Kuala Kangsar. Masa tu ayah sekolah di Al-Furqan (atau nama pendeknya SRAF), adik kepada Al-Amin, sekolah ayah di KL. Memang banyak kenangan di Kuala ni, so bile dapat peluang lepak di Kuala selama 3 hari minggu lepas, hati ayah rasa sedikit teruja lah.

bangunan lama SRAF. Tempat kereta parking ni is astaka - tempat perhimpunan

bangunan yg lebih baru

Makan laksa and cendol Kuala kat tepi sungai, solat kat masjid Ridhuaniah, pi melawat masjid Chandan, menjenguk sekolah lama - SRAF, beli nasik lemak kampung dkat dgn SRAF dan jalan2 kat Taman Talang.. pendek kata seronoklah.

Masjid Chandan

Semasa pusing2 di Kuala, terdetik di hati ayah, inilah tempat awal ayah dpt pendidikan bercorak menyeluruh. Sekolah SRAF ni misalnya, walaupun subjek die terlebih banyak, tp sebenarnya lebih membentuk seorang dari subjek sekolah kerajaan. Pendek kata, pendidikan agama ni tak boleh pandang ringan lah. Ni lah hikmah sekolah kat sini walaupun masa tu bersusah payah bayar yuran, maklumlah swasta.

Ni belum masuk lagi aktiviti yg opah dan kawan2 susun utk ayah, kawan2 dan juga pakcu sume tu. Main lukis2 kat umah makcik Mahani, makan nasik lemak, kejar arnab.. Sumenye adalah usaha membina kami di bandar diraja ni. Aduhai, rasa rugi kalau x berjaya menjadi orang yg mereka harapkan. Baru2 ni masa pi Kuala, makcik2&pakcik2 ayah sume mcm 'terkejut' dan 'teruja' jupe ayah & ummi & Solah, sampai naik segan kami. Mungkin sbb anak kawan lama depa kot..

baru sampai dari KL. Solah bosan menunggu ummi. nak wat camna Solah,kan.. hehe

bergaya sebelum dihantar ke nursery

breakfast nasi lemak

kesian jugak tgk si Solah ni.. disebabkan takde aktiviti sesuai, dipaksanya kakak & abang yg x dikenali ni main sama2

Tuesday, December 1, 2009

alhamdulillah, Solah dah berumur dua tahun!

16 september 2009 yg lalu (lama dah x update..malas? hehe) umur Solah telah masuk tahun yg kedua. Pelbagai liku2 kehidupan telah Solah tempuh, apatah lagi untuk ayah&ummi ni

walaupun,..
bila Solah nak 'keluar', ummi menahan sakit..
bila Solah menangis, ayah&ummi x boleh tidur..
bila Solah sakit, ayah&ummi kena ambil cuti, tak datang program..
bila Solah demam panas, tak nyenyak tidur ummi nak jaram air..
bila Solah kena pergi klinik homeopati, banyak wang dikeluarkan..
bila Solah gaduh ngan pakcu rebut mainan, kena belikan yg baru..
bila Solah punya baju dah bertahi lalat, kena diganti baru..
bila Solah menangis ditinggal ummi, ayah kena pujuk dgn susu coklat..
bila Solah kencing atas cadar masa nak tukar pampers, kena basuh cadar..
bila Solah buat bising di masjid, ayah naik segan kat imam..
bila Solah mengamuk dlm jusco, ayah & ummi x selesa nak beli barang..
..yang paling ayah tak tahan, bila Solah menangis masa hantar ayah ke stesen bas.. "..nak ikut ayah USM.. (nak ikut ayah pi USM)", ayah x sampai hati nak naik bas, kdg2 mengalir airmata ayah dlm bas sbb terpaksa 'berpisah'..

tapi, ..
bila Solah lahir je ayah&ummi rasa gembira sgt..
bila Solah baca alif, ba, ta, syukur rasa hati ini..
bila Solah cakap "sorry ayah" sbb buat ayah sakit, sejuk hati ayah..
bila Solah cakap "thank you ummi" masa ummi bagi roti, ceria hati ummi..
bila Solah nak ikut ayah ke masjid, rasa dunia ni ayah&ummi yg punye..
bila Solah bercerita dgn ayah dlm telefon, ayah rasa dekat dgn Solah..
bila Solah ajak ayah main tembak2, ayah cuba layan walaupun penat..
bila Solah dpt mainan baru, terus jadi 'good boy'..
bila Solah nampak benda tak baik, Solah akan kata "not good"..
bila Solah suruh ayah kejar motor polis, ayah drive laju2, hehe..


...
.....
syukur, inilah nikmatnya ada anak, rupa2nya
penat? memang penat..
habis duit? memang mengalir la..
tension? bila tiba masalahnya, tuhan saja yg tau..
gembira? SANGATlah gembira!
dan akan menjadi teramatlah gembira hati ayah&ummi kalau dapat melihat Solah dan adik2nya nanti, menjadi manusia yg meninggal dunia dlm keadaan pasti masuk ke syurga Allah! ameen ya rabb


dengan opah di pagi eidul-adha yg lalu

super-latest obsession; PISTOL

penerus pahala ayah&ummi setelah mati.. ameen!

gaya seorang ustaz memberi tazkirah

ayah: berapa harganya ni?
ummi: shoes tu RM15, yg lain2 tak ternilai...!



Friday, October 16, 2009

iklan TV terbaru AirAsia tidak bermoral



Cuba anda tengok iklan tersebut. Saya baru shj perasan akan kekurengan iklan tu.

Iklan terbaru ni menunjukkan (menonjolkan) imej punggung wanita, yg diulang sebanyak 2 kali. And adegan punggung itu diberi perhatian dlm iklan. Seolah satu tarikan iklan. Pulak tu, yg 'mencuri tengok' tu seorang budak kecil

tak patut AirAsia buat iklan mcm ni, menonjol sangat. Lepas2 ni boleh jadi teruk lagi, x mustahil.

p/s: ini bukan bermakna iklan yang lain semua ok. Sama je, banyak gunakan 'sex appeal' dlm iklan.

Thursday, September 17, 2009

Allah yg izinkan kita beramal

ada orang kata, ".. lepas iktikaf di masjid mlm tadi, hatiku rasa sungguh tenang..". Terus rasa seronok, and selesa nak teruskan hari ni. And berazam utk teruskan iktikaf even sampai jumat mlm sabtu last night to iktikaf, since sabtu mlm ahad sukar nak iktikaf sbb kena bermuamalah dgn sanak saudara dari jauh yg jarang dijumpai.

ada orang lain balas, ".. kenapa aku rasa sama je.. mcm xde beza je..". Risau kalau amalannya ada kecacatan sbb x rasa tenang mcm member yg lagi sorang ni, dia pon kata ".. xpa2, ada lg 2 mlm ni, iAllah aku nak istiqamah dgn iktikaf, and doa kasik Allah terima doa2 aku..nanti aku pon boleh rasa tenang..".

---

Alhamdulillah, syukur atas nikmat Allah. Sedar atau tidak, kejayaan kita utk dapat beriktikaf pon sebenarnya adalah satu ketetapan dan nikmat daripada Allah!! Jgn lupakan nikmat ini. Again, jgn lupa ini adalah nikmatNya. Berapa ramai member2 kita, yg bila tgk kita tgh salin baju / gosok gigi nak pi masjid di pukul 4am tu, rasa "..mcm nak join iktikaf la..", tapi rasa mcm best tido, and then terus tido.

Me myself mlm ke 20 haritu (kalau x silap) plan nak iktikaf di masjid USM. Bangun2 kol 4am, tgh hujan lebat. Since xda transport lain melainkan pinjam motor member, terpaksa tahajud di rumah shj. Frust jugak, tp tenangkan hati "..ada hikmahnya ni..Allah lebih mengetahui". And alhamdulillah mlm lepas2 tu Allah kasik pergi jugak, dgn kemudahan2 yg ada.

Allah mengikut sangkaan hambaNya kepadanya (hadith qudsi). We don't know Allah's judgement towards us, so be husnuzon. And dlm satu surah al-Muddassir Allah menyebut yg mafhumnya bahawa dialah yg memberi petunjuk kepada hamba yg dikehendakinya. Tp kalau kita mmg ada buat kekurangan dan rasa x tenang, istighfar and ubah dirilah, itu yg terbaik. Bukan 'menyesal' beramal sbb "..Allah mesti x terima punye amalan aku td..".
bersahur di masjid USM trans.. lauk mesti banyak gile masa sahur.. he

Inilah secebis coretan yg baru dialami bersama kawan2 tadi.. and alhamdulillah pagi ni berjaya ajak member serumah pi tahajud kat masjid. Plan nak tido kat masjid mlm tadi (27th), tp sbb nak ajak member ni pi masjid jugak so tido kat rumahla, senang. Boleh tumpang motor die jugak :)

antara gambar terbaru Solah. Lately asik nak ikut pi surau, even terawih pun! Kalau terawih bawak mamat ni, nak dpt 4 rakaat isyak pon susah!.. and lagi satu tebiat terbaru Solah, mesti nak kopiah (yg dipanggil 'okok'=songkok) kalau ke masjid. kalau x dpt 'okok', mengamuk... huh, anak kesayanganku :)

Friday, September 11, 2009

i k t i k a f


iktikaf itu lepak di masjid
so kalu suke lepak, kali ni gi je masjid
he

anyway, iktikaf memberi pahala yg besar
di samping tu, lagi senang nak buat ibadah fardhi
sbb suasana membantu!

Wednesday, August 19, 2009

Ramadhan 3 hari lagi

terkenang perlakuan dan aktiviti2 di bulan ramadhan yg lepas2
terasa macam bulan ramadhan masa belajar is the best..

berbuka puasa

bazaar Ramadhan, paling ramai orang tau

solat terawikh

qiamullail

tazkirah

halaqah quran

Thursday, August 13, 2009

Asri - suara emas yang telah pergi

Asri Rabbani

Kumpulan Rabbani

Beliau meninggal dunia di Hospital Pantai pagi tadi, jam 11.15pg, selepas terjatuh ketika di RTM.

Bagi saya dia seorang pendakwah yg menyampaikan dakwahnya melalui nyanyian. Dari Nadamurni zaman arqam dulu sampai lah skrg.

And, i used to like his songs dulu, lebih2 lagi masa zaman Nadamurni. Suara dia mmg emaslah..

Tuesday, August 4, 2009

Sukar nak yakinkan semua

Dalam dunia ni terlalu banyak manusia yg pandai memberi komen. Sampaikan kadang-kadang tu, orang yang tak berapa bagus pengetahuan dan ilmunya akan sukar menentukan mana yang ter-baik dan mana yang ter-uk. Walaupun begitu, kadang-kadang ada komen yang dua-dua boleh pakai jugak. Cuma ilmu dan pengalaman yang mungkin boleh menentukan mana pendapat yang sesuai untuk keadaan mana.

Oh ya, sebelum terlupa. Salah satu pemberat utama dalam menentukan komen dan pendapat mana yang paling betul, mestilah yang datang dari pembuat hukum dan penentu perjalanan alam! Paling senang nak rujuk, Quran and Hadith laa, apa susah. Nak ikut manusia nye pendapat je, sampai bile bergaduh (kalau nak bergaduh la) pun memang x habis.

Contoh terbaru yang suka diungkapkan di sini ialah bila ada orang kata demonstrasi tak baik. Tapi ada yang kata baik. Ada yang kata, 'menguntungkan puak-puak tu je', tapi ada yg akan kata tidak, ni untuk kita semua. Susahlah nak yakinkan semua orang dengan sesuatu pendapat, kalau sudut pandang orang tu berbeza dari pengeluar pendapat itu.

So, macamna nak yakinkan semua orang? Heh. Kalau niat di hati nak meyakinkan semua orang, memang takkan berjaya lah. Sebab apa x boleh berjaya, semua orang tahu kot Tapi, ada satu benda yang maybe boleh buat orang yang tak berapa ada pendapat tu untuk yakin dengan pendapat kita - iaitu mengeluarkan pendapat dengan hujah yang kemas, tidak berat sebelah yang melulu dan tidak menipu atau mengkelepet. Kalau tak semua, pasti ada hati-hati yang akan terbuka dengan pendapat tersebut. Dan mungkin itulah kebaikan kita pada hari tersebut.

Apapun yang penting lagi, jangan mengalah dari sentiasa memberi pendapat, ideas, juga menegur kesalahan-kesalahan kawan-kawan di depan mata dan jugak yang sewaktu dengannya. Atau jugak dalam mendidik budak-budak kecil. Hah, yang ni kalau tak berani nak bersuara jugak memang sangat teruk. Lebih-lebih lagi kalau budak tu anak kita. Ni bab lainlah, bab mendidik anak pulak.. Anyway, make effort fot it. At least, kita dah cuba dengan tahapan kedua - dengan lisan kita.



Tuesday, July 28, 2009

Wednesday, July 15, 2009

nak tahu kisah di sebalik rusuhan China Uyghur?

cerita ni insyaAllah dijamin kebenarannya

sebabnya, cerita ni penulisnya dapat 1st hand dari org China Uyghur / Xinjiang
macamana penulis tu dapat, x boleh diberitahu :)



Antara kandungan artikel:
1. sebab sebenar berlakunya rusuhan - mmg xde dlm media perdana
2. sejarah masyarakat Uyghur - they're not Chinese!
3. keadaan kehidupan masyarakat Uyghur yg tertindas
dan lain2..

sejenak bersama tokoh



p/s: yg ni gambar gulai daging batang pisang.. hehe, special kat belah utagha. kalau dtg carikla


Friday, July 10, 2009

Germany's government - RACIST?


This article tells a story, about a woman. A muslim woman. Egyptian by race, Islam by religion. She's been killed in a courtroom (COURT = MAHKAMAH!). How can somebody be killed in a court? I'm not that sure about justice in Germany.

The reason why she's been killed is more terrifying. She's been killed by her neighbour, who insulted her for her headscarf - that's why they're in the courtroom, the woman was to give her evidence on a recent discriminatory attitude took by the criminal towards her hijab.

She's been stabbed 18 times. In front of her husband. With a 3-months-old fetus in her tummy.

Isn't this an attack because of Islam?
What are the world's responses?
Quite? Biased.
Germany's government is biased. Might as well be, a, not-well-educated kind of government.
Low morality government = Germany's government.

---

link: click here

Killing Veiled Muslims in Europe, a Forthcoming Trend?

A veiled Muslim mother was savagely murdered in Dresden courtroom, Germany. The murderer is the same attacker who was in court appealing the €780 fine for his insult to the victim's Islamic headscarf.

Marwa Al-Sherbini, a 32-year-old Egyptian based in Germany, was stabbed several deadly times under the court ceiling and with the presence of the German police. She has been living in Germany for years with her husband, the Egyptian academic Elwi Ali-Okaz, who is studying for his post graduate studies in Germany.

The three-month pregnant mother was not the only victim but Okaz, her husband, was also hurt in his attempts to protect her from the criminal's knife and he is currently in a critical condition at Dresden College hospital.

The stabbing happened on July 1, just before Al-Sherbini was to give her evidence on a recent discriminatory attitude took by the criminal towards her hijab. During the struggle, other bystanders were also injured and police fired a shot. The killer, identified only as Alex W., is now subject to the German police forces' investigations.

While some officials insist on not to relate this criminal act to the fact that Mrs. Al-Sherbini is a veiled Muslim woman in the German secular society assuming that it has nothing to do with persecution against Muslims in Germany, others say that this incident shows a sample of open hostility towards foreigners and Muslims in Germany.

It is worth mentioning that this incident came days after the German Interior Minister Wolfgang Schaeuble sought understanding for Germany’s integration policies in a speech he gave at Egypt’s Cairo University, stating that anti-democratic ideas in Muslim communities must be combated.

Monday, June 29, 2009

Hujung minggu..


Tiada apa yg pelik minggu lepas. Cuma pi kenduri walimah kawan ayah kat Ampang. Kenduri walimah ni agak 'luarbisa'. Bagi kami sekeluarga lah. Sebabnya? Tradisi walimah ni yg agak berbeza dari walimah yg lainnya.

Yg kahwin ni, kawan ayah masa di UIA. Berketurunan India Muslim. Apa yg lainnya? Kelainan pertama, tetamu tidak makan dulu sehingga pengantin tiba (pengantin tiba around 130ptg!!). Nasib baik kami sekeluarga dtg lewat, dlm kol 1 lebih. Kalau x, mencanak tunggu sejam lebih. Well, inilah kelainan nya. Kelainan kedua, kalau x silap, semasa tempoh 'menunggu', ada tazkirah. Power.

Maruku - appetizer

Si budak yg liat nak makan ni, menjamah sikit2 maruku yg diletakkan sendiri (tak boleh diganggu) ke dalam pinggan. Tapi bukan habis pun. TAPI aiskrim die habis dekat semangkuk setengah.. ish2 budak sorang ni

Kelainan ketiga, lauk pauknya. Ada 'ayam 85', kari kambing masala, beriyani, aiskrim, and yg paling pelik sket is 'bawang tairu' - looks like coleslaw la, almost. And satu lg, air 'sarbat'. Not sure apa benda, tp rasa dia agak memelikkan. Ayah hanya tahan minum secawan je.

Bawang 'masak' tairu

Tapi alhamdulillah. Rasa seronok sbb 'terpilih' menghadiri walimah ni, sbb lain dr yg lain. Dengan pengantin perempuannya yg pakai pakaian yg pernah kulihat masa cerita hindustan kat TV, dengan balingan bunga2 semasa pengantin berjalan, dan lain2 lagi.

Lepak2 di masjid, sambil solat-solat sket

Thursday, June 25, 2009

Kepingin durian..

i like this kind of durian - maybe nama dia durian kampong. kot la..
yg warna kuning2 cantik gebu kat Jusco tu kdg2 x sedap sgt..


akhir2 ni asyik2 terasa nak makan durian
bile nampak gambar pulut durian ni, makin2 terliur..

DURIAN.. ohh durian.. :)

Nak tengok dlm masjid Aqsa?

klik ni: http://www.360tr.net/kudus/mescidiaksa_eng/index.html
(macam 'google earth' inside the masjidil aqsa)

Tuesday, June 23, 2009

Pengakhiran yg bukan penamat


Akhirnya setelah beberapa lama perkara ini diputar belitkan media, persoalan utama terjawab.
"Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat sepakat menolak perbincangan kerajaan perpaduan dengan Umno atau Barisan Nasional - Anwar Ibrahim, Ustaz Hadi dan Lim Kit Siang" - dipetik dari Malaysiakini

Isu ini telah berlarutan beberapa ketika, dgn pelbagai telahan putar belit akhbar2 perdana Malaysia, juga telahan web2 dan suratkhabar maya yg lain. Dan akhirnya mereka membuat keputusan. This is good though, for certain quartet.

Najib: "Tidak timbul soal kerajaan BN lemah sehingga perlukan kerajaan perpaduan (Malaysiakini)".. Pulak dah..

Episod dan plot politik seterusnya akan berjalan dan terus berjalan.. Kita harus sentiasa ambil tahu, dan berwaspada!

Tuesday, June 9, 2009

Pembunuhan terbaru berlaku lg di Selatan Thai


"PATTANI: Lelaki bersenjata melepaskan tembakan di dalam masjid di selatan Thailand ketika jemaah sedang solat Maghrib semalam, membunuh sekurang-kurangnya 10 orang dan mencederakan 19 yang lain di wilayah yang dilanda keganasan itu, termasuk imam Solat Maghrib berkenaan."

Sgt kasihan. Baru je last few days Najib ngan Abhisit cakap pasal pendidikan di Selatan Thai, ini balasan org Thai? Apa yg sebenarnya Abhisit boleh buat sebenarnya?
or, apa yg dia 'buat' sebenarnya?

utk berita lanjut, klik di sini

Friday, June 5, 2009

Solah @ Pantai Balok, Kuantan

1st day, sebelum bertolak ke Kuantan, Solah singgah bermain 'sepak belon' dlm Bank Islam Melawati. Ummi ada urusan kejap

After 3hrs journey, sampai la ke Resort, dah around 4pm masatu. Benda pertama Solah buat - 'suruh' ummi beli ball kat kiosk resort, hehe.. salah ayah&ummi jugak, terlupa betul nak bawak ball Solah dr rumah (cuba tgk dkat2 ball ni, siap dlm jaring bungkusan lg)

Lepas ayah bukak bungkusan ball tu je, Solah terus main 'kick ball' kat depan kiosk tu jugak! tersenyum je ayah&ummi.. terus pi minum petang je la

Lepas minum petang, terus ke pantai. Hidup udara segar ~ Solah masih dgn ball baru nya. Tapi yg x bestnye, Solah 'geli' pijak pasir.. hei, Solah2x.. Penat ayah&ummi kena dokong awak je

Mlm tu lepas mandi and tukar pyjamas, Solah masih dgn ball barunya.. Dalam bilik pon Solah layan je..

Pukul 830 mlm, lpas ummi gi prog dgn kawan2nya, bermulalah 'kehidupan' Solah bersama ayah lagi.. berdua kemana shj hehe.. Tempat pertama dituju, masjid. Walaupun dah solat jamak qasar td, tp just singgah and solat sunat je. Terasa best nak lawat masjid. Solah x boleh masuk dewan solat, sbb AJK masjid x bg. So kami kena lepak luar dewan solat. Tp Solah steady. Solah 'solat' (solat versi Solah = sujud 2-3 kali, berdiri tegak and duduk antara 2 sujud ..hehe) je terus. pastu main2. Hmm, x suka lah halang masuk masjid (dewan solat) mcm ni. Tp lagi baik dr halang masuk masjid terus

Lepas ziarah masjid, xtau nak pi mana. Since Solah suka bola, bawak die pi tempat futsal, tgk org main bola. Solah mmg suka tgk bola, org main bola..

2nd day, bawak Solah pi jalan2. Ummi masih terus dgn kursus ~ So singgah kat Teluk Chempedak. Tapi Solah x dpt tgk, die lena habis dlm kereta. Sampai bilik ptg tu, sambung tido lg hehe. Ayah pon join sekaki lah,letih bawak Solah (dlm kereta)

Mlm tu ada BBQ. Tp Solah dah letih awal. Masa BBQ x makan sgt, just main 'kick ball' (ball=kacang peas dlm nasik goreng). Then balik bilik terus tido, xdpt ayah and ummi nak jalan2 minum air gelas besar mlm tu sbb Solah dah tido

3rd day, bawak Solah main swimming pool. Aduh, Solah takut air lagi... hmm. Asik menjerit je. Bile ayah menyelam pon Solah menjerit, sbb takut ayah 'hilang'.. Solah2x.. Takpela, harap2nya Solah akan suka main pool+sungai+laut+pasir+tanah lepas ni. Kena 'paksa' sket la Solah ni..

**********
Alhamdulillah, Solah sekeluarga selamat pulang ke KL pada petang hari ketiga tu. Seronok ayah, sbb dpt bwk Solah jalan2 jauh sket. Bagi Solah merasa sedikit kelainan dlm kehidupan seharian.

Pesan utk para bapa, janganlah merasa sukar bile kena jaga anak kecik nih. Mmglah x senang sgt, tp bila fikir2, mmg ada kemanisannya. Hehe, kadang2 geli hati bila kena berkomunikasi dgn budak kecik ni. Dahla comel, banyak karenah pulak tu. Kalau Solah ni, ayah nak masuk toilet pon die nak ikut. So ayah kena cakap kat Solah, "Solah, ayah want to go to the toilet, Solah wait outside k? Solah wait ah, wait ah..?" Kena tekan sket perkataan 'wait' tu, baru dia akan jawab, "aah..aah" (maksudnye yes la tu). Kalau x buat mcm ni, nanti ayah x tenang dlm bilik air tu, asik ada org panggil and ketuk pintu toilet dari luar, "ayah..ayah.."

Menjaga anak mmg perlukan kesabaran. Bile tgk masa ummi jaga Solah, terfikir jugak, hmm, mmg betullah bile org kata seorang wanita tu lebih sabar, kreatif dan cekal dlm melayan karenah anak kecik. Kenapa ya? Entahla, tp mmg susah nak tiru cara ummi jaga Solah. X tau la bapak2 lain mcmna :)

Kasih sayang seorang ayah & ibu terhadap anaknya mmg mendalam. Sanggup buat apa shj utk anaknya. Perasaan ni mmg Allah dah terapkan dlm hari parents tu. Satu kurniaan sebenarnya. Satu perasaan yg x boleh dibuat2 terhadap org lain. Yang tidak boleh dipelajari, tapi 'diperolehi' dgn sendirinya bila dah mempunyai anak. Ayah&ummi dulu pun x terbayang akan sayang kat Solah sampai mcm skrg ni.. kalau ada org menyakiti Solah, rasanya kalau x fikir panjang, mmg hilang sabar terus lah.

Tp this kind of kasih sayanglah yg wujud dlm hati kedua ibu bapa, yg Allah kurniakan utk pastikan kehidupan seorang anak itu terjaga dan terpelihara utk satu tempoh masa. Semasa kecil, anak2 x tahu banyak benda, so parents lah yg kena jaga, guide. Jaga dari sebarang kesakitan, kesilapan and kesusahan. Kena guide, ajar ttg kehidupan, since anak2 baru nak membesar. Kena guide mcmna utk dapatkan kehidupan yg terbaik - dari segi sosial, hubungan dgn pencipta, dan lain2. Kalau takde parents, siapa yg nak ajar dan jaga anak2 ni? And of course bile dah besar, kenalah bg anak2 berdikari lebih sket. Parents kena lah bagi chance kat anak2 utk hidup berdikari. Kalau dikongkong sgt, takut2 x boleh hidup anak2 tu nanti tanpa ayah&ibunya.. (part last ni theory lg, xde pengalaman lg nih..)

Wallahua'lam. Segala sesuatu yg kita lalui, Allah dah tetapkan ada hikmahnya. Mmg x dpt nafikan benda ni. Its either kita perasan and terima all the hikmahs, or kita just let
it go.